nieuws

Interview Max Klaversma – .NET Developer bij de afdeling productie-ICT in Veghel

 

Waar ligt onze kracht?
Ons product is breed inzetbaar. Dat blijkt uit het feit dat het al bij veel verschillende typen klanten draait. Doordat onze datastructuur rust op de ISA95-standaard, is deze toe te passen in iedere branche. Daarnaast is ons pakket flexibel genoeg om klant specifieke planningsregels, wettelijke voorschriften of kwaliteitseisen te integreren.

 

Kun je in 3 zinnen omschrijven wat we op de afdeling productie-ICT doen?
We ontwikkelen en implementeren MES oplossingen. Hiermee slaan we een brug tussen kantoor en productievloer. Voorbeelden hiervan zijn productiebehoefte inplannen, productie-efficiëntie berekenen en input leveren voor procesverbeteringen.

 

Wat heb je gestudeerd?
Ik heb ICT & Technology op het Fontys gestudeerd. Deze opleiding richt zich op twee gebieden. Enerzijds het ontwerpen en maken van software voor embedded systemen waarbij de software deel uitmaakt van het product. Anderzijds industriële automatisering, waarbij het onder andere draait om het programmeren van PLC’s en SCADA-systemen.

 

Wat was tijdens je studie je favoriete bezigheid?
Werken aan projecten in teamverband om opgedane kennis toe te passen in de praktijk – dat vond ik het leukst. Niet alleen het bouwen van software, maar ook het organiseren eromheen: het draaien van het project met de Scrum methodiek en het verzorgen van het versiebeheer en de Continuous Integration.

 

Wat is jouw rol in Veghel?
Ik ben .NET developer. Dat is een nogal breed begrip, want hieronder valt het ontwerpen en ontwikkelen van zowel technische als functionele aspecten van software. Je houdt je bezig met communicatie met de database tot en met de gebruikersomgeving (UI).

 

Heb je een specialisme binnen jouw rol?
Ik ben het liefst bezig met de “lager gelegen” onderdelen: communicatie met externe soft- en hardware. Denk hierbij aan databases, PLC’s, printers, barcode scanners. Daarnaast bijt ik me graag vast in een ingewikkelde berekening, zoals het prognosticeren van voorraadstanden en het berekenen van de productie-efficiëntie (OEE).

 

Op welke prestatie ben je het meest trots?
Ik heb een goed totaalbeeld van onze software, meestal weet ik bij een probleem of een gewenste verandering meteen waar ik moet zijn – zo hoef ik bijna nooit ver te zoeken en kan ik het meeste tijd steken in het oplossen van het probleem of het maken van de gewenste aanpassingen. Daarnaast ben ik trots op de eerdergenoemde complexere berekeningen.

 

De laatste tijd hou je je ook bezig met engineering taken. Hoe bevalt dat?
Ik vind het erg prettig. Aangezien ik me voorheen voornamelijk bezighield met het ontwikkelen van het pakket, kreeg ik weinig mee van hoe gebruikers met ons pakket werken. Dat is in de rol van engineer wel anders. Ik kom meer in aanraking met productieprocessen en draag nu bij aan het inbedrijfstellen en in gebruik nemen van onze software. Dat geeft me een breder inzicht in waar we het allemaal voor doen.

 

Gebruik je andere vaardigheden nu je ook als engineer aan de slag bent?
Voornamelijk het communiceren met externe partijen. Dat komt als developer minder vaak voor.

 

Op welk vlak zou je je willen ontwikkelen?
Ik zou graag meer in contact komen met de praktijk, waar ik nu dus ook recentelijk meer mee bezig kan zijn. Als ik verder in de toekomst kijk, wil ik een meer sturende rol aan kunnen nemen. Mede hiervoor, maar ook uit mijn interesses, wil ik meer kennis opdoen over de bedrijfskundige kant. Denk aan: hoe we offertes opstellen, hoe we in de markt staan en welke strategieën we hanteren en hoe dat mogelijk beter zou kunnen?

 

Tot slot: we leven momenteel in een gekke tijd. Heeft Corona je nog bepaalde inzichten gegeven?
Eerder was ik nooit zo’n fan van thuiswerken, omdat overleggen met collega’s dan een stuk lastiger is. Nu merk ik dat iedereen toch goed bereikbaar is, zeker gezien iedereen in dezelfde situatie zit. Daarnaast merk ik ook dat als ik me voor een taak moet focussen dat ik dat thuis dan een stuk beter kan.

 

Ik blijf wel van mening dat in persoon overleggen beter werkt dan via het internet. Zo weet je nooit preciés wanneer iemand beschikbaar is, wat het opzetten van een meeting lastiger maakt en is bijvoorbeeld het hebben van een fysiek whiteboard soms wel erg handig. Ook heb je minder snel ‘zomaar’ een gesprek – al dan niet over werk, daarvoor bel je toch niet zo snel iemand op.

Ben jij ook geïnteresseerd in een functie op onze afdeling productie-ICT in Veghel? Reageer dan op een van onze vacatures.

 

 

Piramide ISA 95

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties